Kovács Jánosné Ilit sokan ismerik Újpalotán, hiszen a Vásárcsarnok nyitása óta kereskedik a XV. kerületben. Vérbeli árus, aki rengeteg tapasztalattal rendelkezik, mégis szerényen vall életéről. Tojásos standja a piacon belül az V. számú kirakásnál található. Elmenni mellette vétek, mert aki egyszer megkóstolja portékáját, szó szerint rabja lesz a tyúktojásnak, és bizony a házi tésztája is észrevétlenül beférkőzik a családi kamrába.

– Mikor került az Újpalotai Vásárcsarnokba?

– 1975-től, 44 éve vagyok itt, a piacon. Velünk együtt változott a városrész, annak idején még sok szántóföld uralta a területet, majd gomba módon nőttek ki a tízemeletes panelházak. Tulajdonképpen én vagyok a legrégebbi árus, sokan kihaltak körülöttem, többek között két éve a férjem is, aki sokat segített a mindennapi munkában.

– Hogyan emlékszik a kezdetekre?

– Ha visszagondolok, már fiatalkoromban is a kereskedés felé kacsingattam, igaz, számba vettem a fodrászatot is, de a sors végül az előbbi felé terelt. Annak idején élelmiszer-kereskedelemmel csak a Zöldért foglalkozott, magánkereskedelem nem volt. Így lettem ott gyakornok, ma, 76 évesen is jó szívvel emlékezem azokra az évekre, hiszen magas fokon és szerteágazóan megtanultuk a szakmát. Rögtön el is tudtam helyezkedni.1967-ben megszületett a fiam, és akkor kapóra jött, hogy itt, Újpalotán hozzá tudtunk jutni egy bolthoz. Így kerültünk ide. Először tejtermékekkel foglalkoztunk, kiváló házi áruink voltak. Vaj, túró, sajtok mellett nagyon kelendő és népszerű volt a friss juhsajt, juhtúró is. Bár jól ment az üzlet, és a férjem is sokat szorgoskodott, 14 évvel ezelőtt eladtam az üzletem nagyobb részét. Most már csak a kisebb felén, főként tojást és száraztésztát árulok.

– Nincs talán másik olyan élelmiszer, amihez ennyi szimbólum és monda kapcsolódik, mint a tojáshoz. Ráadásul a rendszeres fogyasztása számos előnyös hatást gyakorol a szervezetre. De mégis milyen a jó tojás?

– Érdemes egy jól bevált helyről vásárolni. Sokszor dicsérik a nálam kapott tojást, hiszen nem kell külön feltörni, olyan friss, gyönyörű a sárgája. Kétféle tojást árulok: L-st 46 forintért és XL-st 50 forintért. Nem olcsó, de minőségi magyar, alföldi tojás, Jakabszállásról. Partnerünk a Gubis Tojásforgalmazó Kft., akikkel 50 évvel ezelőtt, még férjem révén ismerkedtünk meg. Gubisék családi vállalkozást működtetnek, korszerű termelés és forgalmazás mellett folyamatosan figyelnek a fejlesztésre is. Nem csoda, hogy sok a visszatérő vásárlóm, számos vevőm gyerekkora óta jár hozzánk. Persze akad olyan is, aki az olcsóbb ár miatt máshoz pártol, de sokszor visszatérnek, ha máskor nem, hát ünnepek előtt. A tojás mellett sokfajta házi tésztát is kínálok, melyet Hévízgyörkről szerzünk be. Legjobban a cérnametélt és a csigatészta kelendő, de népszerűek a metéltek, nagy kockák, sokan keresik a reszelt tésztát és tarhonyát is.

– Az évek alatt mi változott meg a legjobban?

– Manapság hétvégén piacoznak az emberek, régen a háziasszonyok mindennap lejöttek megszemlélni a portékát, ma már átalakult a családok élete, hétköznap kevés idő marad vásárlásra, és bizony a pénzszűke is érzékelhető. Bár az idő fogaskereke engem sem kímél, fiamra még támaszkodhatok. A piacon pedig az alkalmazottam, Kati segít. Nagyon szeretem az embereket, ez a vásári forgatag az életem, ma is jó érzés bejönni nap mint nap. Keddtől szombatig 7-15.30 óra között szívesen fogadok mindenkit.