Szemkápráztatón színes a felhozatal gyümölcsökből és zöldségekből Fórián Imre VIII számú pavilonjánál. Igazi íz kavalkád fogadja a vásárlót, nehéz a választás, hiszen a látványtól hamar elcsábulhatunk, mindenesetre a szezonális termékeket meg kell kóstolni!

– Mióta foglalkozik kereskedéssel?

– Bár vidéki gyerek vagyok, az autóiparból evickéltem át a „krumplizsákokhoz”. 1978-tól foglalkozom zöldségkereskedéssel. Sokáig a Haller utcai piacon voltam, 2007-ben jöttem ide, Újpalotára. Az évtizedek alatt igencsak átalakultak a vásárlói szokások, de a kínálat is merőben más. Annak idején jóformán csak krumpli, hagyma és alma került a standokra. Ma meg, ha szétnézünk, igazi Kánaán vesz minket körül. Igaz, manapság már jobbára gyümölcseladással foglalkozom, de azért a vásárlói igényeket szem előtt tartva zöldségeket is árulok. A paradicsom, paprika ugyanis kelendő.

– Mi csábítja leginkább a vevőket a standhoz?

– A vonzó kínálat mindenképp sokat nyom a latba. A magyar vásárlók rendkívül ár érzékenyek, ezt minden kereskedő jól tudja. Legkönnyebben a hipermarketek tudnak olcsó árut kínálni, ám az alacsonyabb árért cserébe silány minőséget adnak. Sokszor megéri kicsivel drágább árut választani, a friss zöldség, gyümölcs otthon másnapra nem fonnyad meg, nem penészesedik. Nem utolsó szempont a kényelem sem. A multikban minden megvásárolható egy helyen, az áruházak környékén ingyenes a parkolás. A Vásárcsarnok esetében ezek nem mondhatók el, bizony a piacon nem elég néhány perc, válogatni, sok esetben kóstolgatni kell, sőt beszélgetni is célszerű. Néha alkudozni lehet, egészen más, mint átrobogni a polcok között. Van egy varázsa ennek a kavalkádnak.

– Már télen-nyáron egyaránt kapni mindenféle gyümölcsöt. Mégis mit keresnek kifejezetten az érdeklődők?

– Minden körkényen mások a szokások, itt például rengeteg szilva fogy. Gyümölcsökből ma már nincs hiány, almát, epret, cseresznyét, körtét, őszibarackot, bogyós gyümölcsöket egyaránt kínálunk. A dinnye mellett ott a banán és a citrusfélék is. Az idénytermékeket mindig keresik a vásárlók. Főként nyári szezonban, befőzés idején vásárolnak többet, olyankor nem árt korán kijönni. Magyar párti vagyok, ha lehet, hazai áruval kereskedem, jóformán csak a déli gyümölcsöket szerzem külföldi beszállítóktól. Magam is ár érzékeny vagyok, a nagybani piacon vannak bevált kapcsolataim, de folyamatosan mustrálom én is a kínálatot, szemezgetve az új lehetőségekkel

– Egy zöldségesnek mi a kedvence? Tud választani ennyi finomság közül?

– A görögdinnye bármikor rabul ejt.

– Hogy lehet jó dinnyét választani?

– Ma már tilos a dinnyék lékelése, így hacsak nem félbevágott gyümölcsöt veszünk, „kívülről” kell megállapítanunk, melyik a legédesebb, legérettebb. Szemügyre kell venni a héját, jó jel, ha a szára, és az ezzel ellentétes pont is száraz, ez általában azt jelenti, hogy érése befejeződött. A dinnye hangjának vizsgálata is sokat segíthet.

– Sokszor felmerül a kérdés: mennyire lehet válogatni a portékák között?

– Igényesek a vevők, nálam lehet válogatni azonban nem vagyok híve, mivel a koszos kézről sok fertőzés, baktérium átjuthat a termékekre. Sok a visszatérő kuncsaftom, és ismernek is, így megbíznak bennem, hogy minőségi árut kapnak. Néha besegít a testvérem, a lányom is itt szorgoskodik velem, és még egy alkalmazott lesi a vásárlók kívánságait. Hétfőn 6-17, kedd-péntek egészen 18 óráig, szombaton pedig 6-14 óráig várjuk a környékbelieket.