A gasztronómia reneszánszát éljük, ezzel együtt a piacok portékái is felértékelődtek, keresett a minőségi alapanyag. Kerületünk hírét igencsak öregbíti az Újpalotai Vásárcsarnok, hiszen a környéken és fővárosi viszonylatban is az egyik legjobb portékát kínáló olcsó hely. Jöttünkben-keltünkben lapunk is bevásárolt, sőt Újpalotáról a Kolozsvár utcai piacra is ellátogattunk.

Az Újpalotai Vásárcsarnok 1974-ben épült, különlegessége, hogy termelői piac is működik több mint 100 árusító asztallal, az őstermelők között sok a rákospalotai is.

Vali az egyik legrégebben itt áruló őstermelő, mint mondja sajnos a régiek egyre jobban fogyatkoznak. Ők családi vállalkozásban foglalkoznak növénygazdálkodással. Budapest környékén több hektáron művelik a földet, mint mondja férje családjától örökölték a mezőgazdaság szeretetét, fia már lelkesen kitanulta a szakmát, ami nagy segítségükre van, lánya pedig szintén besegít, most épp a standon. Az időjárás azonban egyre kiszámíthatatlan a nagy szárasság sokszor tönkreteszi az amúgy szépnek induló termést, de legjobban arra panaszkodott az asszony, hogy nincs aki dolgozzon. Ők családon belül intézik a földművelést, hiszen ahogy fogalmaz manapság nem csábító a kapálás, palántázás és a betakarítás sem. Jelenleg a görögdinnye a sláger, de a csemegekukoricájuk is nagyon kelendő volt. Szezonja van a fejtőbabnak és zöldbabnak, illetve nyári céklát is mutat.

A vásárcsarnokban pedig a parkolást nehezteli, mivel sokszor az áruikat is csak jó messziről tudják kipakolni. A Kolozsvár utca környékén élők is inkább a területen működő kis piacra járnak a hipermarketek helyet.

Györgyi közvetlen a piac tőszomszédságában lakik, mint mondja az idősebb korosztály még emlékszik Dudi nénire, akinek neve ma már fogalom. Most pedig Marika és György kedvelt az árusok között. Marika elmondta ők is sok őstermelővel vannak kapcsolatban, a gyümölcsök közül az őszi és sárgabarackot, dinnyét már több éve egy helyről hozzák. Sajnos a nagy üzletláncok a hozzájuk hasonló kis vállalkozókat szinte bedarálják, de még kitartanak. Szerinte sokat lendítene, ha több programot szerveznének a környéken, melyhez a piac is becsatlakozhatna.